ANALIZĂ AVISSO. Cum afectează direct persoanele fizice și juridice „taxa pe lăcomie“?

Intervenția statului în sistemul bancar din România prin OUG 114 este cea mai brutală de acest fel din Europa. Impunerea unor taxe pe active s-a realizat și în alte state europene (Ungaria, Austria sau Polonia), dar nivelul acestora a fost mult mai mic, lăsând spațiu suficient băncilor să se poziționeze astfel încât intermedierea financiară sa nu fie afectată decât marginal. La nivelul actual al ROBOR, „taxa pe lăcomie” impusă prin OUG va fi de 0.3% pe trimestru (1.2% pe an), iar efectele asupra creditării vor fi majore.

Având în vedere aceste aspecte și faptul că România are printre cele mai scăzute nivele de intermediere financiară din U.E., nu mă pot aștepta decât la o restrângere a activității sistemului financiar-bancar, fapt care se va răsfrânge puternic asupra economiei pe canalul creditării și al economisirii. Astfel, va fi afectată atât creditarea pentru persoanele fizice, iar în acest sens vom avea o abordare separată în continuare:

Pentru cazul persoanelor fizice există trei produse importante care vor fi afectate puternic:

  • Programul Prima Casă nu va mai fi unul oportun pentru bănci deoarece marja de profit este de cele mai multe ori mai mică decât taxa pe active (1.2%) pe care trebuie să o plătească. Astfel, accesul tinerilor la locuințe va fi restricționat.
  • Creditele imobiliare vor deveni mai greu de accesat: dobânzile vor crește pentru a acoperi taxa pe active, iar avansul solicitat va fi mai mare pentru ca banca să se asigure de bonitatea clientului (poate ajunge chiar și la 25%). De asemenea, modelul de banking se va concentra doar către clienții cu venituri peste medie, iar creditele cu dobândă fixă vor fi scoase din ofertele băncilor.
  • Costul creditelor de consum va crește, iar clienții eligibili vor fi mai puțini, pentru ca băncile să își reducă riscul de neplată.

Pentru cazul persoanelor juridice, situația este complicată în prezent și va deveni și mai dificilă în anii care vor urma, dacă această taxă rămâne în forma actuală. Costurile de creditare și eligibilitatea au fost afectate mereu de incidența ridicată a neplății în cazul creditelor pentru persoane juridice și de capitalizare scăzută a firmelor românești. Această taxă va avea efecte distructive pentru maniera în care se face creditarea persoanelor juridice:

  • Băncile vor solicita garanții suplimentare firmelor și vor credita doar acele firme care au un istoric foarte bun și capacitate de rambursare ridicată.
  • Rata dobânzii aplicată creditelor va crește cu cel puțin 1.2 puncte procentuale, fiind vorba în cele din urmă de o creștere a costurilor firmelor care solicită finanțare.

Pe de altă parte, băncile vor fi nevoite să își reducă cheltuielile, iar acest lucru va fi făcut fie prin disponibilizări de personal, lăsând mii de persoane fără locuri de muncă (conform ultimelor declarații ale sindicatelor din sistemul bancar este vorba de 10.000 de oameni) sau prin reducerea dobânzilor la depozite. Prin această măsură va fi descurajată economisirea în România, aspect care va avea un impact puternic negativ economia României pe termen mediu și lung.

Iulian Lolea
Consultant AVISSO – BucureștiCall Now Button