Cursa cu obstacole a antreprenorului român

Ioanna Olărescu

Principala lecţie a crizei a fost aceea că trebuie să rămânem la fel de prudenți și consecvenţi. Aceasta este politica Frarom de 22 de ani și am rezistat. Nu am vrut câş­tiguri rapide sau neacoperite, ci am învățat și construit în fiecare zi câte puțin. În domeniul nostru, al distribuției produselor pentru ca­să în hyper- și supermarket, magazine specializate și cash and carry, concurența este foarte mare, mărcile proprii ale clienților noștri ne fac să fim în permanență activi, vigilenți, inventivi, să căutăm și să oferim soluții alternative; în a­celași timp, cumpărătorii devin mai pretențioși și mai educați, ceea ce ne ajută foarte mult. Contrac­tarea pie­ței vine mai ales din fluctuațiile fiscale, legislative și politice – din păcate pe acestea nu le putem anticipa sau remedia noi.

Ştiu sigur că suntem obligați să ne asumăm mai multe riscuri. Vorbind de personal, pregătirea lui continuă de către fiecare dintre noi în condițiile unei fluctuații necontrolate de o legislație coerentă ne ține foarte ocupați, investițiile pe o piață în care previ­zi­unea nu poate fi făcută pe mai mult de 6 luni ne obosesc, și, în aceste condiții, dezvoltarea pe verticală sau orizontală – extinderea – devine un risc în loc să fie o con­secință normală a evoluției firmei. Simt că, în loc să se preocupe de propria dezvoltare și educare, mediul de afaceri se ocupă de evitarea diferitelor obstacole care apar zilnic: legi valabile câteva săptămâni, curs valutar impredictibil și instabil, personal dezorientat și slab pregătit, conducători politici demotivanți, lipsa modelelor „sănătoase”. În opinia mea, criza nu poate lovi din nou întrucât nu s-a finalizat încă.

Ioanna Olărescu este manager-asociat la Frarom Internațional Est, companie din domeniul distribuției home deco, înființată în 1994.Call Now Button