GHID PENTRU REVENIREA LA MUNCĂ ÎN CONDIȚI DE SIGURANȚĂ PENTRU ANGAJAȚI ȘI ANGAJATORI

Ghid pentru revenirea la muncă în condiții de singuranță !

data 2020 MAI

       

   Pandemia cu COVID – 19 a avut un impact puternic în viețile tuturor, dar, din fericire, după o perioadă restrictivă, generată de acest virus, cetățenii României se întorc la muncă !

Pentru a nu se răspândi acest virus, este absolut necesar ca această revenire la normalitate să se realizeze în condiții de siguranță.

 

          Acest ghid vine în sprijinul angajaților și angajatorilor din sectorul public și desigur, din sectorul privat, încercând să aducă soluții și recomandări pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță dar și măsuri aplicabile în diferite situații cu care aceștia se pot confrunta la locul de muncă.

 

Ordinul prevede obligații ale angajatorilor și ale angajaților !

 

          Angajatorii trebuie să instruiască în domeniul securității și sănătății în muncă toți lucrătorii care au stat la domiciliu în perioada stării de urgență și să stabilească activitățile ce pot fi reluate. Totodată angajatorii vor trebui să informeze angajații cu privire la riscurile de infectare și de răspândire a virusului, cu privire la măsurile de protecție și la regulile de distanțare socială care se aplică în cadrul unității, precum și cu privire la regulile pentru gestionarea situațiilor în care angajații sau alte persoane care au acces la locul de muncă prezintă simptome ale infectării cu COVID 19 .

 

          Angajații sunt obligați în continuare să poarte echipamentele individuale de protecție pe durata timpului de lucru.

          În plus, trebuie asigurat triajul observațional de către angajator prin verificarea temperaturii angajaților, la începerea programului și desigur pe parcursul programului, daca este necesar, iar dozatoarele cu dezinfectant nu trebuie să lipsească de la intrarea în unitate, precum și în fiecare sector al locului de muncă.

 

 

Pentru evitarea contaminării la locul de muncă, ghidul prezintă următoarele măsuri :

• se va întrerupe orice contact între angajator/angajat/alte persoane aflate în incinta instituției și persoana simptomatică;

• dezinfectează spațiul de lucru și obiectele necesare activității proprii;

• își spală și dezinfectează mâinile;

• identifică și folosește culoarele de circulație asigurate de către angajator;

• evită staționarea în spațiile comune;

• aerisește frecvent (minim o dată pe zi) spațiul închis în care iși desfășoară activitatea;

• în cazul muncii la domiciliu sau a telemuncii, angajații iși desfășoară activitatea sub coordonarea angajatorului și în conformitate cu pregătirea și instruirea lor, precum și cu instrucțiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională sau contaminare epidemiologică cu coronavirus Sars-Cov2 nici propria persoană, nici alte persoane care pot fi afectate de acțiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă;

• evită, pe cât posibil, comunicarea prin intermediul documentelor tipărite, atât în interiorul, cât și în exteriorul unității/instituției pentru a limita contactul direct intre persoane.

 

DESCARCĂ ORDINUL DE AICI

GHIDUL COMPLET AICICall Now Button