Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost votat

Mecanismul de Redresare și Reziliență economică, în valoare de 672,5 miliarde euro, a fost aprobat în Parlamentul European. Unde se duc banii!

 

Parlamentul European a aprobat, cu un vot majoritar, Mecanismul de Redresare și Reziliență de 672,5 miliarde de euro. Din această sumă, România va beneficia de 30,44 miliarde de euro în următorii ani. 

Un element central al fondului istoric de relansare economică este planul de redresare Next Generation EU cu un buget de 750 de miliarde euro.

Membrii Parlamentului European au dat undă verde, cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri, acordului negociat în numele legislativului european de doi eurodeputați români – Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL, PPE) și eurodeputatul spaniol Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

Planul Next Generation EU intră în linie dreaptă!

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit cu brațele deschise printr-o reacție imediată, pe Twitter,  Mecanismul de redresare și reziliență, pe care l-a denumit “inima” fondului Next Generation EU. Votul a fost dat după o dezbatere care a avut loc marți în plenul Parlamentului European.

Mecanismul de Redresare și Reziliență reprezintă nucleul planului de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro. 

În data de 17-21 iulie 2020, planul Next Generation EU a fost negociat de liderii europeni la Consiliul European, care a fost pus la pachet cu un buget total consolidat care cuprinde și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, generând o valoare totală de 1.824,3 miliarde de euro.

Conform unui comunicat al Parlamentului European, se pot finanța prin MRR și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.

Cum sunt atribuite României aceste fonduri

Din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), România va beneficia de 30,44 miliarde de euro. Pentru a accesa acești bani este necesar să prezinte Comisiei Europene un Plan Național de Redresare și Reziliență până la data de 30 aprilie 2021. Suma menționată este distribuită astfel: 

 • 13,77 miliarde de euro sunt structurați sub formă de granturi;
 • 16,67 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Pentru a ajunge la votul din plen, acordul a fost aprobat în prealabil la nivelul Comisiei pentru bugete și Comisiei pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului European.

Acordul negociat de Parlamentul European cu președinția germană a Consiliului UE este structurat pe șase domenii de politici europene: 

 • Revoluția Digitală;
 • Tranziția Verde;
 • Antreprenoriatul și Competitivitatea;
 • Administrație Rezilientă;
 • Noua Generație (tineri și copii);
 • Coeziune Socială.

Ulterior votului din PE, MRR va fi adoptat formal și de către statele membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

Priorități: schimbările climaterice și digitalizarea

La nivel național, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat recent consultările între ministere, în plan tehnic, pe grupuri de lucru pe domenii, pentru identificarea priorităților și proiectelor care vor fi incluse în versiunea actualizată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

O primă versiune a acestui plan se va face prin alocarea de minim 37% din buget pentru schimbări climatice și minim 20% pentru digitalizare. Prima parte a planului se va face în felul acesta pentru a respecta ambițiile emblematice ale Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen privind tranziția verde și digitală, asumate și de Consiliul European și de Parlamentul European. Restul fondurilor având ca sursă de proveniență: Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună și Fondul pentru o Tranziție Justă (FTJ).

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, care reunește alocările totale ale MRR, Politicii de Coeziune, Politicii Agricole comune și FTJ, anvelopa bugetară a UE va fi de 1.411,5 miliarde de euro, României revenind 79,94 miliarde de euro, reprezentând 5,66%.

Bugetul de 79,94 miliarde de euro va fi distribuit astfel:

 • 30,44 miliarde din MRR (reprezentând 4,52% din acest instrument);
 • 28,22 miliarde din fondurile de coeziune (reprezentând 7,52%);
 • 19,34 miliarde din politica agricolă comună (reprezentând 5,58%) ;
 • 1,94 miliarde din Fondul pentru o Tranziție Justă (reprezentând 11,09%).


Call Now Button