Nu trageţi în arhitect! Întrebaţi şi beneficiarul ce îşi doreşte

Munca unui arhitect se aseamănă arareori cu aceea a unui magician, un lucru greu acceptat în general de clienţi. Provocările cu care se confruntă breasla arhitecţilor reflectă societatea, în cele din urmă beneficiarul fiind acela care ţine „pâinea şi cuţitul”.

Suntem nemulţumiţi de aspectul oraşelor, dar reglementările sunt acelea care, până la urmă, dictează forma pe care acestea o îmbracă. Sebastian Săvescu, fondator alături de soţia sa, Ana-Maria, a firmei SAM Ideas, priveşte cu realism piaţa şi se declară norocos de a fi întâlnit clienţi alături de care să dezvolte şi proiecte de amploare.

Chiar din timpul facultăţii, Sebastian Săvescu a lucrat pentru mai multe birouri de arhitectură, dar şi punctual pentru firme care aveau nevoie de serviciile unui arhitect. „E greu să îţi faci un plan din timpul facultăţii şi să spui că eu o să fac asta sau doar asta. Ani de zile am lucrat la design de mobilier”, îşi aminteşte Sebastian Săvescu. Evoluţia sa profesională a fost una firească – „de la design de mobilier la amenajări interioare, am făcut şi mici lucrări precum firme luminoase ori închidere balcoane, nu a fost nici o problemă”. După ce a obţinut ştampila de arhitect, prin înregistrarea în Ordinul Arhitecţilor, a hotărât, împreună cu soţia sa, să lucreze pe cont propriu, începând cu 2007. Sebastian Săvescu spune că nu au fost afectaţi radical de criza economică ce a urmat. „Sigur, 2007-2008 au fost ani mult mai buni. Dar în cazul nostru criza imobiliară nu s-a suprapus cu activitatea noastră, nu eram într-o perioadă în care să fi avut lucrări de amploarea celor afectate de criză. Au fost afectaţi, în general, aceia care se bazau pe lucrări mari – blocuri sau investiţii publice. Lor le-a fost foarte greu să reia partea de mică arhitectură, la care noi nu vrem să renunţăm niciodată, tocmai privind lucrurile prin prisma a ceea ce s-a întâmplat atunci”, explică domnia sa. Sebastian Săvescu atrage atenţia asupra faptului că aspectul oraşelor nu poate fi pus pe seama muncii arhitecţilor în primul rând, acesta ţinând mai mult de decizia politică. „Multe lucrări se fac fără autorizaţie,

dar şi mai multe se fac abătându-se grav de la condiţiile autorizării iniţiale. Din acest motiv avem blocuri cu mansarde peste mansarde peste mansarde, blocuri cu suprafeţe foarte mici de locuit pentru că beneficiarul a împărţit, pe parcursul şantierului, un apartament de trei camere în două apartamente de două camere – dacă este posibil aşa ceva”. Un aspect care se află în atenţia Ordinului Arhitecţilor este aşa-numita „semnătură de complezenţă” – anumiţi beneficiari caută un arhitect doar ca să îşi dea semnătura pe o schiţă.

„Clienţii apreciază munca noastră“

„Beneficiarul se aşteaptă ca arhitectul să îi rezolve absolut totul, inclusiv acordul vecinilor şi ce ţine de el”, spune Sebastian Săvescu despre prototipul clientului care este de părere că, o dată ce a apelat la un arhitect, nu mai are nici o responsabilitate privind construcţia, aşteptându-se ca acesta să obţină inclusiv acorduri scrise de la vecini. „Noi, arhitecţii, oricât de mult ne-ar face plăcere să ne considerăm independenţi şi profesionişti, până la urmă suntem într-o colaborare cu beneficiarul care ne plăteşte”, adaugă fondatorul SAM Ideas, care se consideră mulţumit de partenerii cu care desfăşoară proiecte. „Poate şi modul nostru de a lucra, poate şi un noroc la un moment dat ne-a făcut să avem un număr de clienţi care apreciază munca noastră şi ştiu pentru ce trebuie să apeleze la un arhitect. E adevărat că în ultimul timp am început să mai evităm lucrările de mică amploare ca să putem să ne concentrăm pe cele mai mari. Nu pentru că nu ar fi în regulă cele mici, dar în prezent acestea pun foarte multe probleme la nivel de avizare-autorizare şi mănâncă timp”.

Oricât de provocatoare ar fi proiectele de intervenţie în spaţiul public, acestea ascund nenumărate capcane, consideră Sebastian Săvescu. Pe de o parte, de multe ori posibilităţile unei comunităţi de a investi nu sunt foarte mari, iar pe de alta „spaţii publice de calitate sunt puţine la noi şi nici lumea nu este neapărat educată să le aprecieze”. Sebastian Săvescu aminteşte de proiectul pietonalului Ştefan cel Mare: „întâi pui piatră cubică şi apoi faci concurs de soluţii. Păi strada s-a făcut, ce să mai faci? E şi o meteahnă a noastră – zicem bine că s-a făcut, nu contează cum, fără să se ştie ce bani s-au cheltuit, ce altceva s-ar fi putut face de banii aceia”.

Câteva proiecte

SAM Ideas are în curs de dezvoltare sau de finalizare mai multe lucrări în zona medicală. „Avem un proiect pe final cu Institutul Regional de Oncologie, care va avea al doilea ciclotron din ţară. O dotare medicală care a pus foarte multe probleme din punct de vedere tehnic, ne raportăm la nişte lucruri care nici măcar nu sunt normate în România, a trebuit să avem colaborări internaţionale.” Un alt proiect la care SAM Ideas ţine foarte mult este acela al „Centrului de abilităţi fundamentale” pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi în cadrul căruia va fi simulat un spital cu toate disciplinele de studiu – de la primire urgenţe şi până la operaţii. „Totul va fi făcut pe manechine care simulează foarte bine reacţia unei persoane. Se simulează un spital de la partea de vestiare la cea de operaţii pe creier la scara 1:1. E un mix între şcoală şi spital, deoarece şi profesorii trebuie să aibă posibilitatea să îndrume”, declară Sebastian Săvescu. SAM Ideas are în lucru şi un Centru de Ştiinţă pentru Copii, un spaţiu de activităţi extra-curriculare care va fi realizat de către un investitor în zona Bucium din Iaşi. „Îşi doreşte să facă un spaţiu în care copiii, la sfârşit de săptămână sau în timpul după-amiezelor, să poată experimenta diferite fenomene fizice, optice, mecanice. Va avea şi un mic planetariu. Centrul va fi compus dintr-o sumă de spaţii polivalente. Lucrăm cu un tânăr investitor care este foarte deschis în colaborarea cu un arhitect şi ne bucurăm să fim parte a acestui proiect. Avem conceptul finalizat, sperăm ca la anul să intre în execuţie”, descrie Sebastian Săvescu. De asemenea, SAM Ideas mai lucrează la proiectul unui complex

de blocuri. „E un subiect complicat la Iaşi, un domeniu în care se întâmplă multe lucruri nelalocul lor, multe blocuri de calitate îndoielnică, cu suprafeţe foarte mici, cu blocuri proiectate pentru patru etaje care se termină la etajul 10. Lucrăm acum cu o firmă de construcţii care chiar vrea să facă nişte blocuri cum ar trebui să fie, cu suprafeţe rezonabile, spaţii verzi, o grădiniţă, o parcare subterană. S-a suprapus în mod fericit cu viziunea noastră asupra a ceea de înseamnă un ansamblu de locuinţe”.Call Now Button