Raportul de Convergență pentru 2020

În data de 10 iunie 2020, direcția generală pentru afaceri economice și financiare a Comisiei Europene a publicat Raportul de Convergență pentru 2020.

Capitolul destinat României se află între paginile 107 – 121 iar rezultatul acestora este următorul:
Țara noastră nu mai îndeplinește niciunul dintre cele cinci mari criterii legislative, în plus, alte patru criterii tehnice cerute de UE pentru aderarea la zona euro și adoptarea monedei unice.

 

Referitor la România, este vorba despre stabilirea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Legislația din România nu este compatibilă 100% cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute între cele șapte state membre ce s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro și anume: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia .

 

Mai jos sunt enumerate cele patru criterii economice de convergență pentru aderarea la Zona Euro ( Moneda Euro ) :
  1. Stabilitatea prețurilor, care s-ar traduce prin faptul că, rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.
  2. Finanțe publice solide și sustenabile, care s-ar traduce prin faptul că, deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB. Astfel, datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.
  3. Stabilitatea cursului de schimb, care s-ar traduce prin faptul că, statul candidat trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb ( ERM II ) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.
  4. Ratele dobânzilor pe termen lung, care s-ar traduce prin faptul că, rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

 

Statele ce doresc aderarea la zona euro trebuie să se asigure că legislația și normele lor naționale prevăd independența băncilor centrale naționale pentru fiecare candidat în parte și totodată statutele acestora trebuie să respecte dispozițiile tratatelor și să fie compatibile cu statutul Băncii Centrale Europene și cu cel al Sistemului European al Băncilor Centrale.

 

Concluzia raportului este următoarea:
  • Există un criteriu pe care nu îl îndeplinește nicio țară. Niciunul dintre statele membre menționate nu îndeplinește criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb ERM II .
  • Croația și Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergență economică, cu excepția celui prezentat mai sus.
  • Criteriul referitor la finanțele publice este îndeplinit de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia.
  • Criteriul ratelor dobânzilor pe termen este îndeplinit de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia.

Odată cu evaluarea condiţiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislaţia naţională din fiecare dintre cele șapte statele membre, cu excepţia Croaţiei, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Comisia Europeană a înaintat o propunere Consiliului ECOFIN, care, în urma consultării Parlamentului European și a discuțiilor purtate cu șefii de stat și de guverne, va decide dacă țara respectivă îndeplinește condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro. Consiliul ECOFIN va face demersurile juridice necesare iar pe baza unei propuneri din partea Comisiei și a consultării cu Banca Centrală Europeană, dacă decizia este una favorabilă, ECOFIN va adopta cursul de schimb la care va fi înlocuită moneda națională cu moneda euro .

 

Executivul comunitar condus de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a furnizat tuturor statelor membre o evaluare iniţială a implicaţiilor pandemiei în previziunile sale economice din primăvara anului 2020 şi propunerea sa ulterioară de recomandări specifice pentru fiecare ţară, ambele contribuind la elementele din acest raport care au permis conturarea unei perspective de viitor.

„𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐚̆𝐳𝐢 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐭̧𝐚̆𝐫𝐢, 𝐝𝐞𝐬̧𝐢 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐞𝐭𝐚𝐩𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐚𝐝𝐞𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐞𝐮𝐫𝐨. 𝐂𝐚 𝐢̂𝐧𝐭𝐨𝐭𝐝𝐞𝐚𝐮𝐧𝐚, 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐠𝐚𝐭𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐞. 𝐎 𝐞𝐭𝐚𝐩𝐚̆ 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐚̆ 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐝𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐌𝐂𝐒 𝐈𝐈, 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐨𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐬̧𝐢 𝐁𝐮𝐥𝐠𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐞𝐬𝐜 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜𝐚̆. 𝐒𝐚𝐥𝐮𝐭𝐚̆𝐦 𝐞𝐟𝐨𝐫𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐦𝐛𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭̧𝐚̆𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̧𝐢𝐞.”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv, în privința declarațiilor politice – pentru o economie în serviciul cetățenilor.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat, în schimb: „𝐢̂𝐧 𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢, 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐬-𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐫𝐞𝐩𝐚𝐧𝐭̧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐳𝐨𝐧𝐞𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐬̧𝐢, 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥, 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐩𝐢𝐚𝐭̧𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝐮𝐧 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐚𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢𝐧𝐞𝐠𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐨𝐧𝐚𝐯𝐢𝐫𝐮𝐬.”Call Now Button