Redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit al companiilor către ONG-uri

Ce înseamnă redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit?
Suma redirecţionată nu poate fi mai mare de trei la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie, pentru ca suma să poată fi scazută din impozitul pe profit aferent anului fiscal. 

 

Ce înseamnă redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit?

 

Suma redirecţionată nu poate fi mai mare de trei la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie, pentru ca suma să poată fi scazută din impozitul pe profit aferent anului fiscal.

 

Deşi Codul Fiscal permite încă din 2004 ca firmele să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către un ONG, fără nici o cheltuială suplimentară, foarte puţine companii uzează de aceasta facilitate. Dacă primele 100 de firme cu cel mai mare profit din Romania ar direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauza nobila, suma totală s-ar putea ridica la peste 50 milioane de euro.

Cum pot companiile redirecţiona 20% din impozitul pe profit?

Modalitatea de redirecţionare este foarte simplă. Compania işi calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit, apoi incheie un contract de sponsorizare cu ONG-ul pe care işi doreşte să îl sustină, iar cheltuielile sunt deductibile.

 

Sponsorizarea este total deductibilă din impozit, dacă se respectă limitele impuse de codul fiscal (să nu depăşească trei la mie din cifra de afaceri, şi de 20% din impozitul pe profit datorat)
Acest tip de sponsorizare nu presupune alte cheltuieli suplimentare şi nu afectează profitul net al companiei.

 

Care sunt avantajele redirecţionarii a 20% din impozitul pe profit?

Avantajele unui asemenea tip de donaţii este că reprezentanţii companiilor au libertatea de a alege destinaţia unei sume, care în alte condiţii ar ajunge oricum la stat, contribuind la o cauză nobilă, făra nici un fel de cheltuială. De asemenea, contribuţia fiecărei companii ar putea determina un progres semnificativ în soluţionarea şi prevenirea problemelor sociale.
 
 

Cine sunt beneficiarii celor 20% din impozitul pe profit?

În România, există peste 50.000 de ONG-uri care se ocupă cu ajutorarea copiilor defavorizaţi sau cu deficienţe, ajută familiile nevoiaşe, persoanele fără adăpost ori sprijină femeile abuzate sexual. Companiile pot alege una dintre aceste organizaţii nonguvernamentale către care să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit.


Call Now Button