Ședința BNR : Băncile și IFN-urile pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei Covid-19 fără să facă provizioane.

În ședința de urgență organizată de Comitetul de Supraveghere al BNR, s-a decis că:

Băncile si IFN-urile vor putea amâna ratele la creditele persoanelor fizice cât și celor juridice în contextul pandemiei Covid-19 fără ca aceste măsuri să afecteze reclasificarea creditelor și constituirea de provizioane de risc.

BNR va permite băncilor să folosească și rezervele de lichiditate pentru a acoperi cerințele populației și firmelor în această perioadă, chiar dacă acest lucru va afecta nivelul minim al indicatorului de lichiditate.

Băncile vor putea folosi , temporar și amortizoarele de capital anterior constituit, iar garanțiile de stat pentru credite le vor putea diminua cerințele de capital.

Prin deciziile luate de BNR s-a clarificat modul în care băncile și IFN-urile din România vor lucra, luând în considerare reglementările în vigoare în contextul pandemiei Covid-19, anunțând că va face uz de flexibilitățile cadrului normativ, astfel încât peroanele fizice cât și companiile cu credite să poată fi ajutate atât de bănci cât și de instituțiile financiare nebancare în perioada ce urmează.

Odată cu situația actuală se vor instala și amânările plăților. Această situație nu trebuie asociată cu noțiunea de dificultate financiară a debiotrului. În consecință, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate.

Prin aceste decizii, banca centrală explică: dacă definiția stării de nerambursare presupune orice operațiune de restructurare a unui credit și trebuie asociată noțiunii de dificultate financiară, în situația unui moratoriu ( amânare de plată ) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului.

Reglementările actuale permit instituțiilor bancare și nebancare să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID 19, fără aplicarea condițiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr.1/2012 privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum .Call Now Button