Sunt propuse noi impozite pentru a finanța bugetul UE de Comisia Europeană

La 27 mai 2020, Comisia Europeană a prezentat planul de redresare economică al UE ce include un cadru financiar multianual consolidat pentru perioada 2021-2027 şi un nou instrument de redresare economică, denumit Next Generation EU. Instrumentul de redresare economică propus de CE, în valoare de 750 de miliarde de euro, este finanţat cu fonduri colectate de pe pieţele financiare. Pe lângă planul de redresare economică, CE a propus şi un plan privind bugetul UE care să susţină finanţarea rambursării fondurilor obţinute prin intermediul instrumentului Next Generation EU. Planul vizează reformarea sistemului de resurse proprii ale UE prin intermediul mai multor instrumente.

Comisia Europeană a solicitat simplificarea resurselor proprii ale UE bazate pe taxa pe valoarea adăugată (care este supusă unor calcule complicate şi unor rambursuri pentru anumite state membre UE) şi introducerea unei taxe pentru plasticul nereciclat. Mai mult decât atât, Comunicarea Comisiei cu privire la „finanţarea planului de redresare economică din bugetul UE” include posibilitatea introducerii unui impozit digital bazat pe activitatea OCDE (care ar putea genera până la 1,3 miliarde de euro pe an) şi a unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (care ar putea genera între 5 miliarde şi 14 miliarde de euro pe an).

Comunicarea respectivă a făcut referire şi la un nou impozit corporativ „bazat pe operaţiunile întreprinderilor” care beneficiază din plin de piaţa unică din UE.

Comisia Europeană nu a publicat informaţii suplimentare cu privire la mecanismul acestei noi forme de impozitare, însă este posibil ca instituţia europeană să încerce să relanseze propunerea cu privire la o bază fiscală comună consolidată pentru companii (CCCTB), care a rămas la nivelul Consiliului din 2016. Call Now Button