TATĂ ȘI FIU – DOUĂ GENERAȚII DE ANTREPRENORI

De la cenuşiii ani ‘90 la modelul de afaceri al zilelor noastre

Cristian Apetrei şi Alexandru Cristian Apetrei – tată şi fiu – vor să ducă afacerea familiei pe o altă treaptă. Fondată în 2003, Romsud are ca obiect principal de activitate furnizarea de echipamente industriale pentru sudarea şi tăierea metalelor, a materialelor de adaos şi a consumabilelor folosite la sudare şi un personal compus din patru angajaţi stabili şi doi colaboratori. Neimplicat până acum în afacerea tatălui, Alexandru Cristian vrea să ajute Romsud să se dezvolte folosindu-şi experienţa internaţională, fiind deja, alături de soţia sa, Zara, proprietarul mai multor business-uri în Azerbaidjan.

„Sunt inginer TCM-ist, inginer de tip moaşă, cum ni se mai spune, adică ingineri buni la toate”, îşi începe povestea Cristian Apetrei. „Am terminat facultatea în 1992, un moment în care nu era nimic de făcut în România, aşa că am plecat în Italia, numai că nu ştiam care era situaţia de acolo, cu operaţiunea mani pulite în plină desfăşurare, cu o inflaţie groaznică şi un şomaj ridicat. Nu am stat mai mult de câteva luni.” Nu şi-a găsit un loc de muncă până în 1995, când, „cu relaţii”, a reuşit să se angajeze. Ulterior, a lucrat câţiva ani la firma unui coleg de generaţie care intrase în lumea afacerilor. „El s-a gândit atunci: ce merge mai bine în toată lumea? Din ce e făcută lumea asta? Din oţel. Cum se asamblează oţelul? În trei-patru moduri, dar cel mai bine prin sudare. Eu nu am fost foarte încântat de domeniu, pentru că în facultate toc­mai tehnologia sudurii nu am avut-o deloc la inimă. Am dezvoltat la firma lui sectorul de sudură, în condiţiile în care la ora aceea nu ştiam nimic despre asta”, spune Cristian Apetrei.

În 2003 a plecat pe cont propriu şi a fondat Romsud. „Am vândut un apartament cu 14.000 de euro şi, după ce am achitat o serie de datorii, am rămas cu 270 de milioane de lei vechi, în jur de 10.000 de euro la cursul de atunci. La început am fost singur, abia peste un an am mai angajat pe cineva. Nu am vrut să merg cu un asociat, pentru că apar tot timpul discuţii şi când nu sunt bani, dar şi când sunt.” Cu timpul, a câştigat încrederea clienţilor şi a furnizorilor, fiind distribuitor exclusiv pentru o serie de firme importante la nivel internaţional. La experienţe pozitive, Cristian Apetrei notează şi întâlnirea cu Banca Transilvania, „singura bancă românescă şi singura care m-a susţinut cu adevărat”. În contextul unei pieţe cu destui competitori la Iaşi, a preferat o abordare prudentă a afacerii, fără a forţa o creştere bruscă: „nu a fost vremea pentru aşa ceva, a venit şi criza, după cum ştiţi. Alţii au încercat, iar în final băncile au ajuns să se le deţină afacerile. Totuşi, în 2015 am avut o creştere de 46% faţă de 2014, ceea ce este semnificativ, am ajuns la o cifră de afaceri bună pentru această zonă – de 500.000 de euro. Dacă economia va continua să crească, în trei-patru ani, cu o echipă lărgită, putem ajunge şi la un milion de euro”. Ce caută clienţii la Romsud? „Mi-ar plăcea să spun că în primul rând expertiză, dar nu ar fi adevărat. Piaţa din Iaşi este încă una de preţ, de calitate foarte puţin”, adaugă Cristian Apetrei.

Investiție inițială de 200 de dolari, cifră de afaceri azi de sute de mii

Alexandru Cristian Apetrei spune despre afacerea tatălui său că există în Romsud un potenţial important de creştere şi că are nevoie de un suflu nou. Implicarea sa ca business development manager este de dată recentă, în condiţiile în care a hotărât să se mute în România împreună cu soţia sa, Zara, de naţionalitate azeră. Alături de aceasta a fondat în Azerbaidjan – ALZA, o firmă specializată în închirieri de rochii de seară şi de mireasă care a pornit cu o investiţie de 200 de dolari şi care, după patru ani, a ajuns la o cifră de afaceri de 360.000 de dolari, având 12 angajaţi. Alexandru Cristian are 27 de ani, este absolvent de marketing, dar consideră că adevărata sa şcoală a fost AIESEC. Încă de la 14 ani a învăţat să facă site-uri şi a lucrat patru ani ca software developer. „Din 2004 şi până prin 2008 am făcut multe site-uri, multe softuri educaţionale, am participat la concursuri şi pot spune că am făcut şi bani. În noiembrie 2007 am intrat în AIESEC şi a fost o experienţă foarte puternică, în cinci ani am înţeles foarte multe despre mine ca persoană, despre cum poţi să interacţionezi cu cei din jurul tău, cum să construieşti echipe, cum să atingi obiective, să planifici, să creezi. Trei ani am fost în AIESEC Iaşi, în ultimul an fost vicepreşedinte în echipa de conducere, unde s-a făcut management pentru un buget de 160.000 de euro pe aproximativ 17 proiecte sociale. În vara anului 2012 am aterizat în Azerbaidjan, fusesem ales cu două luni înainte să fiu preşedinte pentru această ţară. Când am ajuns acolo, AIESEC avea trei membri, dintre care toţi au renunţat ulterior, nu aveam sponsori, nu aveam parteneri şi pierderile erau cam de 2000 de euro pe lună. Peste doi ani lucrurile stăteau cu totul altfel – am avut două echipe diferite, am strâns 70.000 de euro, bani cu care am acoperit tot bugetul şi am dezvoltat organizaţia, am avut 160 de membri. Am

construit un ecosistem care e capabil să se autoreproducă, o organizaţie sustenabilă care creşte şi azi şi are un impact tot mai mare. Am lucrat tot cu români în cei doi ani şi a fost un efort susţinut de echipă”, povesteşte Alexandru Cristian Apetrei.

Privind cu încredere spre viitorul Romsud

Îmbinând încă de la o vârstă fragedă abilităţile profesionale cu cele de vânzare, experinţa de business pe piaţa din Azerbaidjan a început prin a căuta oportunităţile oferite de zonă, în combinaţie cu experimentul. În cazul ALZA, afacerea a demarat cu o pagină de Facebook şi foarte multă creativitate în management. Pe de altă parte, la finalul celor doi ani de preşedinte AIESEC Azerbaidjan, Alexandru Cristian Apetrei a fost recrutat de o companie din Ka­zahstan, „o experienţă la polul opus AIESEC, unde în primul an eram pe minus şi trebuia să trag de fiecare manat, la Be Smart (firmă de discount deals – n.r.) am avut de la început un buget de 200.000 de dolari, un target de atins în 6 luni. Am pornit cu un angajat, director de vânzări. În a cincea lună mi-am atins targetul şi am fost numit responsabil cu extinderea acestei companii şi în Georgia”. Imediat după Be Smart, Alexandru Cristian Apetrei a fondat Pals Digital Agency, o agenţie digitală unde şi-a pus în valoare experienţa în sisteme IT, marketing, comunicare digitală, vânzări. De-a lungul timpului a avut clienţi din domeniul sănătăţii, construcţiilor, industria modei, beauty, banking, horeca, retail, juridic. „Am început şi alte proiecte mai mici, dar unele nu au devenit profitabile, aşa că le-am închis”.

Cum intenţionează Alexandru Cristian Apetrei să se implice în Romsud? „Firma are deja 13 ani de activitate. În momentul de faţă lucrăm pe o planificare pe 6-12 luni. După ce vom trage linia. vom şti ce impact au noile strategii pe care să le implementăm.” Pe termen scurt, intenţionează să consolideze poziţia Romsud în piaţă, mărirea echipei de vânzări pentru a acoperi mai eficient zona Moldovei, iar pe termen mediu cea a Republicii Moldova. „Trebuie să consolidăm procesele de business, atât în vânzări cat şi în gestiuni, să testăm noi canale de achiziţie a clienţilor, campanii AdWords, relansăm site-ul, în condiţiile în care primul l-am făcut în flash acum 10 ani”, încheie Alexandru Cristian Apetrei.Call Now Button