Tratamentul fiscal al facturilor neîncasate s-a modificat din 1 ianuarie 2021: Ștergerea datoriei se deduce integral

Din prima zi a anului 2021, a apărut o îmbunătățire a condițiilor în care se pot deduce pierderile din creanțele neîncasate de la clienți. Mai precis, în zona de impozit pe profit, Codul fiscal se modifică pentru ca ajustările pentru deprecierea creanțelor să devină deductibile integral, nu doar în proporție de 30%, așa cum se întâmpla până acum. Măsura este inclusă într-o lege publicată luni în Monitorul Oficial.

Prevederea este inclusă la punctul 13 al articolului I din Legea 296/2020 și, conform articolului VII din același act, urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2021.

„Societățile comerciale care se confruntă cu probleme la încasarea facturilor vor beneficia, de anul viitor, de o îmbunătățire a condițiilor în care își pot deduce pierderile provenite din creanțele neîncasate de la clienți. Este vorba de o relaxare a prevederilor fiscale, ce va urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și care oferă posibilitatea deducerii integrale a provizioanelor constituite pentru clienții rău-platnici, față de plafonul de 30% impus în prezent. Pentru deducerea integrală, rămân însă în vigoare o serie de condiții: creanța să fie mai veche de 270 de zile, să nu fie garantată și să nu fie asupra unei persoane afiliate”, a explicat Alexandra Smedoiu, partener la Deloitte România, conform unui punct de vedere remis recent redacției noastre.

Noutatea a fost subliniată recent și în cadrul unei conferințe de fiscalitate a celor de la PwC România. „Una dintre modificările cu impact pentru companii vizează ajustările pentru deprecierea creanțelor, care devin integral deductibile în condițiile prevăzute de lege, fiind eliminat pragul actual de 30%. Ca urmare, începând de anul viitor, o societate care face provizioane pentru creanțele pe care le are de recuperat le va putea deduce integral. Totodată, și pierderile înregistrate la scoaterea din evidență a acestor creanțe vor fi deductibile integral, nu în proporție de doar 30%, ca până acum. La momentul actual, pierderile sunt deductibile integral doar în anumite situații (de exemplu, în caz de faliment)”, a explicat Ruxandra Târlescu, partener la PwC.

Alexandra Smedoiu spune că această schimbare este mai mult decât binevenită, în contextul în care firmele se confruntă tot mai des cu facturi încasate cu întârziere, mai ales din cauza crizei coronavirusului. În plus, vom vorbi de o scădere a poverii fiscale, din moment ce firmele trebuie să achite la stat TVA și impozit pe profit pentru facturile emise și neîncasate.

„Această modificare va duce la diminuarea poverii fiscale pentru societățile comerciale afectate de problemele financiare ale clienților lor. În plus, acestea vor fi stimulate să se comporte prudent și să se protejeze față de riscul de neîncasare, prin constituirea de provizioane din timp și la o valoare cât mai apropiată de cea a creanței restante, pentru prezentarea unei imagini corecte a situațiilor financiare”, a lămurit partenerul de la Deloitte.

Conform celor de la PwC, de modificare vor fi avantajate, în esență, companiile care au creanțe neîncasate și înregistrează aceste provizioane, indiferent dacă activează în industria bunurilor de larg consum, în industria farmaceutică, în domeniul telecomunicațiilor sau în alte zone. Trebuie precizat că vorbim de creanțe atât câtre persoane juridice, cât și către persoane fizice.

Până acum, potrivit articolului 26 din Codul fiscal, plătitorii de impozit pe profit aveau dreptul la deducerea limitată, cu doar 30%, a ajustărilor pentru depreciere. Deducerea este posibilă dacă creanțele îndeplinesc următoarele condiții:

  • sunt neîncasate într-o perioadă ce depășește 270 de zile de la data scadenței;
  • nu sunt garantate de altă persoană;
  • sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului.

Atenție! De la 1 ianuarie 2021, baza de impozitare a TVA-ului poate fi ajustată în cazul facturilor neîncasate în 12 luni de la persoanele fizice.

Sursă: Avocatnet.ro


Call Now Button