Veste bună! Uniunea Europeană va extinde perioada de acordare a ajutoarelor de stat, până la sfârșitul anului

Efectele prelungite ale pandemiei de coronavirus asupra economiei europene au determinat Comisia Europeană să vină cu un proiect nou privind extinderea domeniului de aplicare al cadrului temporar privind ajutoarele de stat, până la sfârșitul anului 2021.

Astfel, Comisia Europeană a trimis marti, 19.01.2021, tuturor statelor membre, noul proiect, care va intra în perioada de consultări și dezbatere, potrivit Agerpres.

„Pe măsură ce al doilea val al pandemiei de coronavirus continuă să ne afecteze profund vieţile, companiile din Europa au nevoie de sprijin suplimentar pentru a depăşi criza.  De aceea, propunem să prelungim cadrul temporar pentru ajutoarele de stat până la 31 decembrie 2021 şi să creştem sumele puse la dispoziţia companiilor”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Această propunere a Comisiei Europene a fost redactată pornind de la reacțiile statelor membre, care au fost menționate în baza sondajului lansat de Comisie în luna decembrie 2020, sondaj referitor la implementarea cadrului temporar pentru ajutoarele de stat. Urmează ca toate statele member să formulize observații cu privire la proiectul redactat de Executivul European.

Reamintim că acest cadru temporar de acordare a ajutoarelor de stat a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, pentru a oferi mai multe posibilităţi de a se obţine sprijin public pentru cercetarea, testarea şi producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, dar şi pentru a veni cu măsuri de sprijin economice și a păstra locurile de muncă existente.

Ulterior, la 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al cadrului temporar, pentru a putea include măsuri de recapitalizare şi de datorie subordonată.Call Now Button